Orkan-høsten i vente

Høst er synonymt med uforutsigbart vær i Norge. Det er gjerne på høsten de største høststormene kommer, og som volder hodebry for forsikringsselskapene. Flom på innlandet og fritidsbåter blåst på land på kysten skjer minst en gang hver høst. Det er ingen unntak denne gangen heller. Orkaner i Norge er slettes ikke uvanlig. Betegnelsen på orkan går på hvor mange meter i sekundet det blåser. Blåser det med mer enn 32 meter per sekund så er det altså definert som orkan. Selv om man tradisjonelt har orkansesong i Norge i desember og januar hvert år forekommer høst-orkaner oftere enn før.

Uvær andre steder påvirker Norge

De største og farligste orkanene oppstår gjerne nærmere ekvator enn i Norge. Det er der kulde og varme møtes oftest at det oppstår slike stormer mest regelmessig. Men selv om en orkan oppstår på det amerikanske kontinentet, så blir det uvær i Norge av det. Luftstrømmene fører gjerne rester av en storm i faste strømmer og disse når også Norge. Derfor kan norske værforskere tidlig fastslå når en orkan kan ventes i det norske luftrommet. Som regel oppløses de siste restene over Atlanteren slik at de aller fleste aldri når frem til vår kyst. Men noen ganger gjør de det og da er det om å være best mulig forberedt når den treffer landet vårt. Her har vi heldigvis god erfaring.

God byggeskikk i Norge

Det er sjeldent at en orkan river med seg et hus. Som regel blir et bolighus rammet som en slags tredjepart ved at et tre faller over, eller en flom tar med seg huset. Måten vi bygger husene våre på gjør at boligene tåler en god del uvær. Så husene står. Men kan du være ute i et slikt vær? Selvsagt, men det er ikke noe å anbefale. Skal du nå likevel begi deg ut i været, er det Viktig med gode nike sko som iallefall sørger for at du ikke fryser. Husk å ha på deg godt med klær og gjerne en telefon som du kan bruke til å kontakte hjelp om du trenger. Det er uansett å anbefale å holde seg inne, da det er tryggest.