Bilutleie i Norge

 

Norge er et nokså lite land, men har nokså mange utleiebiler per innbygger. Det er vanlig at mange selskaper leier biler i kortere eller lengre perioder for å begrense kostnaden ved å kjøpe bil selv. Det reflekterer nok ofte i at selskapene bruker i mange situasjoner mer penger på bil. Nå koster det også penger å betale egne ansatte for å se etter egen bilpark og her kan man også spare litt selv om selve bilkostnaden er høyere.

De store internasjonale utleiekjedene er alle representert i Norge. Hertz er verden største bilutleieselskap og holder til i Norge også. De har 11 000 filialer på verdensbasis og er representert på de fleste flyplasser og større byer i Norge. Selskapet er amerikansk.

Sixt er også en av verden største bilutleieselskaper og er i Norge. De har over 3500 utleiekontorer globalt og er representert på de fleste flyplasser og i de fleste byer i Norge. Selskapet er tysk.

Europcar er en av verdens størst utleieselskaper også. De er også å finne på de fleste flyplasser og i den fleste byer i Norge. Selskapet er fransk. Det samme gjelder det amerikanske utleieselskapet Avis.

Bilutleieselskaper er ofte ganske dyre å bruke over lengre tid, og spesielt dyre for privatpersoner i sommerferien. Disse selskapene, som andre tar seg godt betalt fra kunder som bruker de lite, men gir bedre avtaler til stamkunder og kunder som bruker de oftere. De har alle lojalitetsprogram.

Bilutleiemarkedet i Norge er under sakte forandring hvor nye selskaper kommer inn. Rent a wreck har vært i Norge en stund med lite hell. Det er ikke den store interessen i Norge for nokså billige og stygge biler, samt at noen av deres biler har vært altfor dyre. Problemet med mange eldre biler er at vedlikeholdet koster mer på eldre biler. Det blir fort dyrt.

Et annet norsk selskap, 150kroner AS, fokuserer på å leie ut nye mindre billiger for 30 dager eller lengre. Her trenger ikke kundene å si når bilen skal leveres tilbake, men kan beholde bilen til de selv ønsker å levere den tilbake. Kundene må ha bilen i 30 dager før den kan leveres tilbake og blir trekt hver måned til bilen er tilbakelevert.

Bilutleie er for å bli. Det store spørsmålet er bare hva slags biler som blir leid ut og litt på teknologien bak utleieplattformen.