Elbiler i Norge

 

Norge er et fremgangsland for kjøp og bruk av elbil. Dette lander er landet i verden med flest elbiler per innbygger. Den norske regjeringen forandret i 2011 avgiftssystemet for elbiler, som gjorde at salget virkelig tok av. Dette kombinert med nye elbilmodeller gjorde bruk av elbil veldig populært og også veldig praktisk. Tesla er en av de store vinnerne på det norske markedet. Det er mange Teslaer på norske veier.

I 2011 vedtok Norge å fjerne momsen på elbiler. Dette gjorde at elbilene ble 25% billigere enn andre biler før avgiftene regnes inn. Årsavgiften ble også redusert fordi elbiler ble sett på som mindre forurensende på miljøet. Til sist ble også elbilene fritatt fra engangsavgiften. Denne avgiften kan bli ganske stor hvis man ønsker å kjøpe seg en bil med tyngde og mange hestekrefter. På denne måten kan nå personer som ønsker seg en tung og tøff bil som går fort, få en slik bil på tilbud grunnet statlige subsidier. Det har vært mye diskusjon i det siste om ikke man bør reintrodusere noen avgifter for elbiler for å gjevne ut noen av forskjellene mellom vanlige biler og elbiler da elbilene får store fordeler i systemet.

Elbiler er fortsatt ikke de mest praktiske bilene og kjøre overalt. Men bilene har nå større rekkevidde enn før og de kan lades raskere enn før. Hele hemmeligheten bak elbiler er batteriene. De må være veldig gode. I Norge er det satt opp et nettverk av ladestasjoner slik at man kan kjøre rundt i hele Norge og samtidig kan hurtiglade når man kjører. Man legger da opp ruten fra ladestasjon til ladestasjon. Disse er ofte ved bensinstasjoner, butikker eller restauranter.