Bilmarkedet i Norge

 

Bilen har eksistert i mange år. Det startet med eksperimenter på 1700 tallet, men ikke før på slutten av 1800 tallet så man bilen slik man kjenner den i dag ta form. Kjente personligheter på 1800 tallet som Carl Benz, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach og Henry Ford er fortsatt sterke påvirkninger i bilverdenen.

Det produserer ikke noen biler i Norge i dag. Det var noen spede forsøk et par ganger, men det bli for smått til at det virkelig ga varige merker. Alle kan ikke gjøre alt og det er muligens her Norge trengte å lære litt.

Nordmenn liker å kjøre bil. Det er også svært praktisk å kjøre bil da tog ikke er veldig godt utbygd i Norge, med unntak mellom de største byene i deler av Norge. Nord Norge for eksempel har veldig dårlig utbygd tognett, til ikke tog i det hele tatt.

Nordmenn eier vanligvis en til to biler per familie. Det er vanlig at en voksen arbeidende person eier en bil for å komme seg til jobb hvis det ikke er veldig gode pendlemuligheter. Bil er veldig dyrt i Norge og en av de dyreste landene å ha bil i Europa, etter Danmark. Staten legger på store avgifter på bil, som de mener skal begrense bilbruken eller skifte fra fossile biler til el-biler.

De største bilmerkene i Norge er VW, Toyota og Volvo. VW er kjent for å være et tysk kvalitetsmerke og resonnerer veldig godt hos nordmenn. Bilene er sett på som flotte å se på og fine å kjøre. Det sagt er ikke VW nødvendigvis sett slik på rundt omkring i verden. Toyota er et asiatisk merke som kjører godt og er stabilt. Det er en fin og sikker bil som vanligvis koster mindre enn VW. Volvo er det dyreste merket av de tre mest kjøpte bilene i Norge. Merket var svensk, men ble solgt til Kina. Volvo er kjent for å lage de mest sikre bilene i verden og har flott design.

Norge har et bilmarked bygget på prinsippet av forurenser betaler. Dette er inkorporert sik at bilkjørere må betale i henhold til hvor mye man forurenser, altså hvor mye man bruker bilen. Det er derfor satt opp bompenger rundt omkring i Norge. Det koster derfor penger å kjøre på veier. Man må også betale ganske mye penger for bensin. Bensinprisene i Norge er høyere enn de fleste andre Europeiske land selv om Norge har mye olje selv.

Unge mener de er de beste sjåførene av bil i Norge. Dette er nødvendigvis ikke riktig, men reflekterer en holding som tilsier hvorfor også mange unge er involvert i bilulykker. Det er et stor fokus på preventive tiltak i trafikken med lave fartsgrenser og bruk av bilbelte.