Kjøp av bruktbil

Bilen – for noen et nødvendig onde, for andre en hobby. Der noen mennesker nekter å gå i noe annet enn en stilig skjorte fra Peak Performance, vil andre ikke engang tenke tanken på å kjøre noe annet enn Audi. Er det noe vi alle kan være enig i, så er det at bilhold er dyrt. Det er likevel mulig å gjøre et røverkjøp dersom du ikke absolutt må ha det nyeste. I Norge i dag bytter vi biler som aldri før, nettopp fordi folk skal ha det nyeste. Men hvor miljøbevisst er du når den miljøvennlige Teslaen byttes ut med en ny Tesla annenhvert år?

På grunn av det ovennevnte er det viktig at noen kjøper bruktbiler, slik at ikke disse kun må vrakes fordi det rett og slett blir for mange herreløse biler. Skal du kjøpe bruktbil er det likevel en del ting du bør tenke på, og vi vil her gi deg noen av disse punktene.

Motoren

Ta en titt på motoren når du vurderer en bruktbil. Hvis det ikke finnes et støvfnugg på den, bør alarmklokkene gå. Da har antagelig selgeren rengjort motoren rett før du kom for å skjule eventuelle feil.

Rust og lekkasjer

Gå nøye over bilen, også under, og se etter rust og lekkasjer. Sjekk at det ikke lekker fra opphenget til drivstofftank, oljetank og bremserør. Ikke glem å se under hjulbuer og gulvmatter. Kontroller også at det ikke er lekkasje av kjøle- og bremsevæske.

Støtdempere

Legg hele kroppsvekten din på hvert hjørne av bilen og slipp opp. Er støtdemperne i orden skal bilen slutte å gynge nesten umiddelbart.

Olje

Peil oljen og sjekk at den er gyllenbrun. Automatolje skal ha en klar rødfarge.

Fjærer

Sjekk at fjærene ikke har røket. Du må innunder hjulbuene med en lommelykt og sjekke toppen av fjærene. Det er som oftest her de ryker. Har en fjær røket på den ene siden vil du se det ved at bilen er skjev.

Servicehefte og kilometerstand

Sjekk at bilen har vært gjennom alle servicer. Se også etter tegn på svindel med kilometerstanden. Samsvarer det med serviceheftet? Er bilen unormalt slitt i forhold til kilometerstanden? Det forekommer også at svindlere forfalsker serviceheftet. Sjekk med det aktuelle verkstedet om du er i tvil.

Det elektriske

Sjekk at alt det elektriske stemmer, så som vindusviskere, lys, lufteanlegg, varme i vinduer osv.

Dekk

Kontroller at dekkene har godkjent mønsterdybde og at de er slitt jevnt på alle hjulene. Ujevn slitasje kan bety at det er noe galt med forstillingen.

Under prøveturen bør du sjekke følgende:

  • Bremseservo
  • Styringen – er det slark i den?
  • Turboen – trekker bilen riktig?
  • Ulyder
  • Motoren, kommer det unormalt røyk fra bilen? Har den ujevn gange?
  • Bremser
  • Styring
  • Gir
  • Clutch
  • Håndbrekk

Dette er noen av de viktigste tingene du bør tenke på når du kjøper bruktbil. I tillegg til det ovennevnte bør du sjekke markedsprisen for bilen, og også trekke fra for høy kilometerstand. Er du ikke bilkyndig kan du ta bilen til et verksted som kan gå over den for deg. Husk også å sjekke at den er EU-godkjent og fri for heftelser.